Skip to main content
  • neme

Hexcel

Stahujte zdarma pokud máte NI Reaktor – Hexcel je generativní MIDI sequencer postavený na platformě Native Instruments REAKTORu založený na harmonické tabulce, speciálně navržený pro tvorbu polonáhodných vzorů v závislosti na vstupu uživatele.

Stahujte na: https://www.adsrsounds.com/product/software/hexcel/

Uživatel má přímou kontrolu nad množstvím náhodnosti v dané sekvenci. Hexcel může pracovat s libovolným syntetizátorem přes MIDI.
Hlavní část rozhraní Hexcelu se skládá ze šestiúhelníkové mřížky s použitím harmonické tabulky. Každá buňka v rámci mřížky může být nastavena na jednu z několika funkcí.

Funkce buňky je určena jeho barvou:

Zelené buňky generují „aktivní uzly“ jedním z několika způsobů – buď při spuštění hodin MIDI, nebo při určeném tempu, nebo přímo vyvolaném uživatelem stisknutím tlačítka. Aktivní uzly jsou generovány ve směru a v tomto směru procházejí šestiúhelníkovou mřížkou.

Žluté buňky se používají k spuštění poznámek MIDI. Každá buňka má poznámku MIDI, že je s ní spojena a tato poznámka se bude hrát vždy, když se aktivní uzel dostane do kontaktu s buňkou, která byla nastavena na žlutou.

Oranžové buňky se používají k převrácení směru jakéhokoli aktivního uzlu, který je překračuje.

Červené buňky odstraní jakýkoli aktivní uzel, který s ním přichází do styku.

Šedé uzly lze použít k přesměrování aktivních uzlů náhodným způsobem. Každá buňka má 6 tlačítek, které ji obklopují – lze je zapnout nebo vypnout kliknutím na vnější oblast šestiúhelníku. Šedá buňka se všemi vypnutými tlačítky nebude nic dělat. Pokud je však jedno nebo více tlačítek zapnuto, jakýkoli aktivní uzel zvolí náhodně jedno z těchto tlačítek a bude se pohybovat tímto směrem. Je to tedy velmi všestranné, protože mohou být použity k automatickému přesměrování jakéhokoli aktivního uzlu do požadovaného směru (pouze zapnutím jednoho z tlačítek) nebo do zcela náhodného směru (zapnutím všech 6 tlačítek).
A nakonec na pravé straně obrazovky máme několik ovládacích prvků, které umožňují uživateli řídit rychlost, kterou sekvencer běží, jak často jsou generovány nové aktivní uzly ze zelených buněk a tak dále. Tlačítko „CLEAR“ v dolní části umožňuje uživateli odstranit všechny aktivní uzly, pokud se věci dějí příliš chaoticky.
Jako MIDI generátor Hexcel nevytváří vlastní zvuk – data MIDI je třeba nastavit aby se dostala k vašemu sytntetizátoru. Toho lze dosáhnout buď přímo v reaktoru nebo pomocí DAW.

reaktor

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..